tiistai 12. heinäkuuta 2011

"EVOLUUTIO-OPISSA OLI PORSAANREIKÄ, MUTTA AINOASTAAN KAUNIILLE IHMISILLE."

kansi: Anders Carpelan
Mara Lee: Ladies
Ruotsinkielinen alkuteos: Ladies (2007)
Tammi, 2008
429 sivua

Lea on taidegalleristi, jonka kauneus on monen mielestä suorastaan liiallista. Mia on hänen hyvä ystävänsä, joka tietää, mihin täydellisyyteen pyrkiminen voi johtaa. Sekä Lea että Mia kantavat kaunaa Siriä kohtaan, joka on uhrannut kaiken valokuvaustaiteen alttarille. Omissa oloissaan elelevä Laura puolestaan ei voi olla rakastamatta Siriä, kaikesta huolimatta. 

Taiteen ja muodin sisäpiireissä liikkuvan neljän naisen polut ovat ristenneet jo kouluiässä Skånessa, myöhemmin Tukholmassa ja Pariisissa. Nyt edessä häämöttää näiden ystävysten , rakastavaisten, vihamiesten ja kilpailijoiden uusi kohtaaminen. 

Tämä oli ihan spontaani löytö kun kerrankin kävin taas Porin kirjastossa. Ihan sieltä vain hyllystä, oli kai kiinnostavan näköinen selkämys.
En odottanut liikoja, mutta taidemaailma oli tässä se avainsana kiinnostukseen. Yllätyksekseni kirja kantoi itsensä muullakin tavalla. Se muodosti jännittävän kokonaisuuden, jossa menneisyys kohtaa nykyisyyden neljän eri henkilön kautta. Alusta asti on selvää, että menneisyydessä tapahtui jotain dramaattista, jolla on suuret vaikutuksensa nykyhetkeen. Kirja juoksee siis tavallaan kahteen suuntaan, kohti alkua paljastaen pikkuhiljaa menneisyyttä, ja kohti tulevaisuutta edeten vääjäämättä kohti uutta kohtaamista.

Taidesieluisena ihmisenä pidin paljon kirjan maailmasta, sen kauneuteen ja taiteeseen keskittyvästä teemasta. Ja siitä miten käy jos ihminen uppoutuu liikaa taiteeseen. Kirja ei näet ole onnellinen vaan pikemminkin katkera ja kyyninen, kuitenkaan liikaa synkistelemättä. Kirjan neljällä naisella on kaikilla omanlaisensa ääni ja omanlaisensa tarinat, jotka eivät kuitenkaan vaikuta irtonaisilta edes alussa, silloin kuin ei vielä tiennyt miten he liittyvät toisiinsa.

Nyt olen liian väsynyt kirjoittamaan mitään hirveästi rakenteellisempaa, mutta kokonaisuudessaan tämä oli positiivinen yllätys.


3 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tästä. Lukemisesta on kulunut jo vähän aikaa, enkä osaa enää oikein kertoa miksi, mutta jotain aika oivaltavaa muistan siinä olleen; kauneudesta, kateudesta ja ystävyydestä.

  VastaaPoista
 2. Onpas hauska lukea tästä blogiarvio, kun tuntuu, ettei tätä ole monikaan lukenut! Minäkin pidin tästä kovasti, vaikka mukana oli myös ns. viihteellismmän kirjallisuudeen ärsyttäviäkin elementtejä. Mutta erittäin mukaansatempaava ja vaikuttava tarina tässä kyllä oli.

  VastaaPoista
 3. Täytyypä tutustua tuohon kirjaan.
  Sinulle muuten haaste blogissani! Mukavia heinäkuun päiviä! ♥

  VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta