keskiviikko 24. elokuuta 2011

"THIS SOUNDED LIKE A PROMISING SET OF PROBLEMS FOR A SOAP OPERA SEASON."

Charlaine Harris:
All Together Dead
Gollancz, 2009
336 pages

Sookie's beginning to get used to being surrounded by all varieties of undead, changeling, shapeshifting and other supernatural beings - but even she has her limits. She'd really like to take a while to get over being betrayed by Bill, her long-time vampire lover, and get used to her new relationship with the sexy shapeshifter Quinn - but instead, she finds herself attending the long-planned vampire summit, the destination of choice for every undead power player around, as a sort-of human 'Geiger counter' for Sophie-Anne Leclerq, vampire queen of Louisiana. But the job is fraught with difficulties. Sophie-Anne's power base has been severely weakened by Hurricane Katrina, and she's about to be put on trial during the event for murdering her king. Sookie knows the queen is innocent, but she's hardly prepared for other shocking murders: it looks like there are some vamps who would like to finish what nature started. With secret alliances and backroom deals the order of the day - and night - Sookie must decide which side she'll stand with, and quickly, for her choice may mean the difference between survival and all-out catastrophe. 

Seitsemäs osa on juoneltaan yhtenäisempi, kokonaisvaltaisempi ja jännittävämpi kuin monet edeltäjistään. Kirja etenee myös juonellisesti vahvemmin, eikä jätä liikaa pelkkien ihmissuhdekuvioiden varaan, vaikka toki niitäkin löytyy.

Rauhallinen elämä olisi juuri nyt se, mitä Sookie haluaisi, mutta ikävä kyllä sitä ei hänelle suoda. Vampyyrien huippukokous (summit/convention) lähestyy ja Sookien kykyjä kaivataan Louisianan kuningattaren Sophie-Annen avuksi. Kuningattarella on paljon pelissä. Häntä syytetään miehensä murhasta, ja Louisianan muutenkin hurrikaani Katrinan horjuttama valta on vaakalaudalla. Sookie matkaa osavaltion vaikutusvaltaisimpien vampyyrien kanssa Rhodesiin pelastamaan Louisianaa. Joukkoon kuuluu mm. sheriffi Eric - ja valitettavasti myös entinen rakastettu Bill, josta Sookie olisi mieluiten pysynyt niin etäällä kuin vain ikinä mahdollista. 

Vampyyrien poliittisen ympyrät ovat kiinnostavia, ja Sookien silmien kautta niihin saa ihmismäistä tuntumaa. Aika samankaltaista vampyyrien tapaaminen on kuin ihmistenkin, mutta potenssiin kymmenen. Kaikki on suurempaa, vahvempaa, pahempaa. Silmä silmästä, hammas hampaasta -periaate pätee tässä maailmassa. 

Kaiken pyörityksen keskellä Sookien ihmissuhteet eivät ota selkiintyäkseen. Vaikka Quinn onkin nyt hänen elämänsä mies, Sookie huomaa kuitenkin onnistuneensa sitoutumaan Ericiin aivan uudella tasolla, vaikkakin vastoin tahtoaan. Vampyyrienkin maailmassa kolmas kerta toden sanoo, ainakin veren suhteen. 

Vampyyreissa on on kiintoisaa se, että kaikki se ylitsevertaisuus mitä heillä yöllä on, pyyhkiytyy päivällä pois. Nukkuva vampyyri on kovin suojaton ja altis vaaroille. Päivällä ihminen on se, jolla on yliote - eivätkä kaikki jätä sitä valtaa käyttämättä. Sookielle lankeaa vaarallinen ja vaativa tehtävä, jossa on panoksena monen hänen ystävänsä ja muiden sivullisten henki. Ainoa apu on "Barry the bellboy", telepaattisilta kyvyiltään vielä lapsenkengissä oleva nuorukainen, joka toimi aikanaan Dallasilaisen hotellin ovimiehenä. 

Kirja jää kutkuttavaan tilanteeseen, ja seuraava osa siirtyikin kuin itsestään yöpöydälle heti kun olin tämän lopettanut. Yhtä asiaa jäin kuitenkin ihmettelemään; mitä ihmettä Jason tekee kannessa?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta