keskiviikko 29. helmikuuta 2012

"AND MAY THE ODDS BE EVER IN YOUR FAVOR."

Suzanne Collins:  
The Hunger Games
Scholastic, 2008
454 pages

In the ruins of a place once known as North America lies the nation of Panem, a shining Capitol surrounded by twelve outlying districts. Long ago the districts waged war on the Capitol and were defeated. As part of the surrender terms, each district agreed to send one boy and one girl to appear in an annual televised event called, "The Hunger Games," a fight to the death on live TV. Sixteen-year-old Katniss Everdeen, who lives alone with her mother and younger sister, regards it as a death sentence when she is forced to represent her district in the Games. The terrain, rules, and level of audience participation may change but one thing is constant: kill or be killed.

Suzanne Collins:  
The  Hunger Games: 
Catching Fire
Scholastic, 2009
472 pages

Against all odds, Katniss Everdeen has won the annual Hunger Games with fellow district tribute Peeta Mellark. But it was a victory won by defiance of the Capitol and their harsh rules. Katniss and Peeta should be happy. After all, they have just won for themselves and their families a life of safety and plenty. But there are rumors of rebellion among the subjects, and Katniss and Peeta, to their horror, are the faces of that rebellion. The Capitol is angry. The Capitol wants revenge.


Suzanne Collins:  
The  Hunger Games: 
Mockingjay
Scholastic, 2010
455 pages

Against all odds, Katniss Everdeen has survived the Hunger Games twice. But now that she's made it out of the bloody arena alive, she's still not safe. The Capitol is angry. The Capitol wants revenge. Who do they think should pay for the unrest? Katniss. And what's worse, President Snow has made it clear that no one else is safe either. Not Katniss's family, not her friends, not the people of District 12.  Huhhuh, jopas oli lukukokemus. Taisin tehdä sivuennätyksen yhden päivän osalle, urakoin nimittäin yhtenä päivänä (/yönä) vajaat kahdeksansataa sivua - ensimmäisen osan loppuun ja toisen hyvää vauhtia puolenvälin paremmalle puolelle. Tämä sarja oli vain sellainen tapaus, ettei sitä voinut laskea käsistään. Tämän arvostelun rationaalisen arvioinnin puute kertoo siitä, etten pysähtynyt kertaakaan lukiessani ajattelemaan. Vasta kolmannen kirjan sulkeuduttua tuli huokaistua ja palattua normaaliin elämään. 

No, oliko sarja sitten hyvä? Koukuttavuudessaan ja nautittavuudessaan se oli ainakin huipputasoa ja olihan siinä samalla myös heijastuskohtia nyky-yhteiskuntaan. Mitään syvempiä merkityksiä en halunnut lähteä edes kaivelemaan, koska kerrankin nautin suunnattomasti tarinan mukaansatempaavuudesta ilman merkitysmaailman kahlepalloa jalassaan. 

Juonesta en hennonne kertoa enempää kuin yllä olevat takakansitekstit paljastavat, sillä jännittävyys ja epätietoisuus tulevasta on juuri yksi kirjojen parhaimpia puolia. Kerronnasta ollaan blogeissa oltu montaa mieltä, erityisesti sen lyhyistä lauseista ja preesensmuodosta. Kun luin muutamia katkelmia suomeksi, särähti se kieltämättä minunkin silmääni. Mutta englanniksi kerronta osui juuri nappiin. Teksti eli niin vahvasti hetkessä, että että lukija tuntee itsekin olevansa areenalla. Lyhyet lauseet, toistot ja tapahtumien eteneminen preesensissä vyöryttivät tapahtumat aivan uudella tavalla esiin, ja se on varmasti yksi koukuttavuutta lisäävä tekijä mukaansatempaavan juonen lisäksi. 

Pidin ideana myös siitä, että tällä tavoin voisi oikeasti tapahtua. Ei ehkä kaikilta osin, mutta ympäristön suhteen. Kukaan ei voi kieltää kolmannen maailmansodan/muun vastaavan mahdollisuutta. Mitä voikaan tapahtua kun ne harvat eloonjääneet ihmiset muodostavat uuden elinympäristön entisen elämän raunioista? Sarjan yllä oli semmoinen kutkuttava "entäs jos" -tunne.

Nälkäpeli ilmestyy maaliskuussa elokuvana. Odotan innolla saako elokuva vangittua saman jännitteen kuin kirja. Jokainen on varmasti muodostanut oman vahvan ennakkokäsityksensä sarjan maailmasta, ja on varmasti ollut vaikea yrittää pujotella ihmisten mielikuvien paineessa ja luoda kuitenkin yhtenäinen ja dynaaminen elokuva. Pohdin myös millä tavoin kuolemat esitetään elokuvassa. Tämä on kuitenkin ollut nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu sarja, ja luulisi että ikäräjakin halutaan pitää samoissa mittareissa. Miten tapahtumat siis kuvataan niin, että ikäraja pysyy nuorille sopivana, vai pysyykö se?

Haluan antaa vielä muutaman vinkin sarjan lukemista suunnitteleville. Ensinnäkin, yritä lukea englanniksi, minulle se antoi ainakin paljon enemmän. Ja toiseksi, lainaa ehdottomasti kaikki kolme osaa kerrallaan, keskenjättäminen olisi suoranaista itsensäkidutusta. 
Peleihin ovat osallistuneet ainakin ensimmäisen osan osalta myös Ahmu, Kata, marjis, Nafisan ja Tessa.

35 kommenttia:

 1. Hih, minusta stailaajat olivat myös yksi huippujuttu tässä! Mutta siis, kaikkiaan hieno sarja, ja elokuva pitää ehdottomasti nähdä!

  VastaaPoista
 2. Minä odotan myös elokuvaa jo ihan täpinöissäni, koska pidin kovasti tästä trilogiasta. Koukuttavuus on todellakin se sana, joka kuvaa trilogiaa parhaiten!

  VastaaPoista
 3. No siis juuri ton takia, en oo vielä aloittanut tota sarjaa, mulla on vasta ensimmäinen osa omana! Odottelen tässä, koska Jonni ostaa mulle toisenkin :D (Hei miten se on voinut elää 4 kk lukematta sitä toista? Vaikka luki ton ykkösosan yhes yössä??)

  VastaaPoista
 4. Tämä oli kyllä hyvä sarja! Itse luin niin että osien väliin jäi aikaa, mutta en kokenut sitä haitaksi :D Oli ainakin jotain mitä odottaa :)

  VastaaPoista
 5. Trilogia oli kyllä mahtava lukukokemus kaiken kaikkiaan! Viihdyttävämpää ja mukaansa tempaavampaa kirjaa saa etsiä! Totisesti toivon, että elokuva on toteutettu hyvällä maulla ja maailman luomiseen on käytetty sen verran rahaa, että maisema ei näytä Terra Nova -sarjan lavasteiden tyyliseltä:D

  VastaaPoista
 6. Jes, leffaa kovasti odotellaan täälläkin!

  VastaaPoista
 7. Booksy: stailaajat ja koko se überylimenevä Capitol-maailma oli kirjoissa kyllä ihan parasta. ;)

  Tuulia: Toivottavasti susta saa leffaseuraa. :)

  Anni: Ihmeellinen tapaus tää sun toinen puoliskosi, miten se pystyy? :D

  Katri: Odottamisessa on kyllä omat puolensa, varsinkin jonkin hyvän odottamisessa, mutta minä en silti olisi pystynyt. Olisin varmaan marssinut kirjakauppaan, jos kirjastossa ei olisi ollut.

  Ahmu: sitä odotellessa. ;)

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 24. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 28. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 29. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 30. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 31. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 32. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 33. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 34. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 35. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta