tiistai 30. lokakuuta 2012

TTT - LUKUPAIKAT

Tiistai on taas täällä ja niin on myös tuesday top ten! Kirsi veti taas askeleen paremmaksi listaamalla halloweenin kunniaksi pelottavimpia kirjoja. Minä kun en ole lukenut ensimmäistäkään Kingiä tai muuta kauhuun listattavaa kirjaa, joten minun kauhulistauksestani olisi tullut sangen nössö. Sen sijaan toista viikkoa jatkuvan flunssan kunniaksi listaan lempparilukupaikkojani, niitä kun on tullut kulutettua viime aikoina.

10. Sauna
Ei siis sauna yleensä, mutta tähän liittyy yksi tarina. Olin joskus isoäitini luona samaan aikaan kuin pienemmät serkkuni. Uusin Harry Potter (olisiko silloin ollut Liekehtivä pikari?) oli juuri ilmestynyt ja kun en muuta rauhallista lukupaikkaa keksinyt, kömmin saunan lauteille sitä lukemaan. Siellä oli kyllä ikkuna, muuten olisi voinut tulla aika klaustrofobinen olo. Muutenkin kyllä lukisin saunassa mielelläni jos joku kehittäisi kostumattoman kirjan ja huurustumattomat silmälasit.
9. Ranta
Mikäs olisikaan parempi paikka kesäiselle lukuhetkelle kuin auringonpaisteinen ranta? Rusketuskin tulee kuin itsestään kun uppoutuu kirjaan... ja palaminen yleensä heti perässä.
8. Pihakeinu
Kahden koivun alla pihakeinussa saa vaikka sadekin tulla, eikä silti tarvitse lähteä kirjoineen sisälle.
7. Vessa
Tunnustaudun täten vessalukijaksi!
6. Kampus
Ennen luentoa, hyppytunnilla, ruokailun lomassa jos ei saa ketään seuraksi, luennon jälkeen... Aina yleensä mukana kulkee joku romaani, johon voi tukeutua kun koulukirjat tunkevat korvista ulos.
5. Kahvilan nurkkapöydät
Nämä on yleensä varattu tenttilukemiselle, mutta kyllä niissä romaaneja tietysti mieluiten lukisi. 
4. Kirjasto
Ai, täälläkin voi lukea?
3. Bussi
Mieluiten pidemmän matkan bussi, kuten täältä Turusta kotikonnuilleni Poriin. Kaupunkibussissa lukeminen on turhan vaarallista kun silloin tulee helposti ajaneeksi oikean pysäkin ohi.
2. Sohva
Pari kynttilää ikkunalaudalle, suitsuketikku palamaan ja lukuhetki voi alkaa.
1. Sänky
Se on se loppujenlopuksi paras paikka lukea. Mikä olisi parempaa raskaan päivän jälkeen kuin käpertyä peiton alle hyvän kirjan kanssa? Illalla ei tule uni silmään ilman kirjaa, ja vaikka joskus se tulee vieläkin hitaammin jännän kirjan jälkeen, onpahan ainakin päivän murheet karistettu pois ajatuksista.


Charles Courtney Curran: Girl Reading (1797)

  
Missä te mieluiten luette?

32 kommenttia:

 1. Sänky ja laiskanlinna ovat omia suosikkejani. Joskus teininä luin myös kylvyssä, kun silloisessa kodissa oli kylpyamme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin kateellinen tuosta kylpylukemisesta. Minulla on kyllä istuma-amme (aka kaverin tekemä "kylpytynnyri" mutta olen pari lehteä jo sinne pudottanut niin en uskalla riskeerata kirjoja. :D

   Poista
 2. Mikä ihana kuva taas...

  Ehdottomasti sänky, jonne juuri nyt häippäsen jännityksen kera.

  Pasi Ilmarin kirjan luin talvella istuen korituolissa puutarhassani lumisateessa;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo lumisateinen puutarha kuulostaa aivan ihanalta!

   Kiva kun pidät näistä linkittämistäni maalauksista, vaikka niitä laitankin lähinnä omaksi ilokseni, on hienoa että joku muukin saa niistä hyvän mielen. :)

   Poista
 3. Luen iltaisin sängyssäkin, mutta päiväpeiton päällä, mutta pystyn keskittymän lukemiseen, esim. junassa, metrossa, tai linja-autossa, myös rannalla, ulkona, tai autossa, jos joutuu odottamaan. Itse asiassa kirjastossa vaan selailen kirjoja, mutta en varsinaisesti lue :)
  ***
  Morre tippuiko joku kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen onkin parasta ajankulua kun jossain joutuu odottamaan. Minä en osaa lukea päiväpeiton päällä, siinä tulee sellainen olo että haluaisi jonkun torkkupeiton ja samalla sitten kömmin ihan peiton alle. :)

   Poista
 4. Minä taas en lue vessassa, ikinä. (Mutta ymmärrän teitä vessalukijoitakin!)

  Sen sijaan melkein kaikki muut paikat käyvät! Kulkevista välineistä juna ja raitiovaunu toimivat parhaiten, bussissa minulle tulee helposti huono olo lukiessa. Kotona sänky ja sohva ovat suosikkini. Olenko tylsä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole tylsä, lukeva ihminen ei voi olla milloinkaan tylsä! :D Minäkään en voinut pienenä lukea bussissa kun tuli paha olo, nutta nyt pystyn jo paremmin. Minulla toimii sellainen jippo, että jos päätän lukea, en katso ollenkaan välillä ulos ikkunasta. Siitä katseen siirtämisestä minulle juuri tulee paha olo.

   Poista
 5. Ihana lista :D
  Itse en pysty lukemaan ainakaan kovin kauaa linkkarissa/junassa/matkustaessa ilman, että pian on niskat kipeät. Kesällä ulkona kirjan kanssa on ehkä toiseksi parasta heti sängyn jälkeen :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona lukeminen onkin kesällä aivan ihanaa. Niskat kyllä tosiaan kipeytyy välineissä lukiessa, mutta ne on aina jokatapauksessa kipeät niin en jaksa välittää. ;)

   Poista
 6. Sänky ja sohva ovat suosikkimestani. Myös tauoilla luen; kävelen läheiselle aukiolle ja vedän laukusta kirjan esiin, istuudun penkille, uppoan. Kahviloissa lukeminen on myöskin viihtyisää. Luen aina junassa ja bussissa. Ja odotushuoneissa. Sekä vessassa, kylpyammeessa, aamupalapöydässä, oikeastaan melkein kaikkialla, vaikka aikaa olisikin vain hetkonen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä unohdin kokonaan aamupalapöydän (tai ylipäätään kaikki ruokailut kun syö yksin kotona). Puistossa olisi myös ihana lukea!

   Poista
 7. Hauska lista!

  Itse olen lukenut saunassa, lämpimässä sellaisessa ja myös suihkussa. Haha :D

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus ❤. Minä luen mielelläni kaikissa mainitsemissasi paikoissa. Myös niiden lisäksi ruokapöydässä, sekä syödessäni että joskus myös samalla kun esimerkiksi teen ruokaa, pilkon jotain tms. Morren mainitsema kylpyamme on loistava paikka! Ikävän harvoin kylläkään kylpyammeeseen pääsee. Joskus rauhallisina aikoina luen myös yövuoroissa töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta ei kyllä onnistu pilkkominen ja lukeminen yhtä aikaa, tai tulisi ainakin pilkottua enemmän sormia kuin niitä kasviksia. Kutominen lukiessa olisi upeaa, mutta kirja ei koskaan pysy auki ja jos sen laittaa keittokirjatelineeseen niin sivujen kääntö on luvattoman hankalaa. Liittyison kyllä mielelläni teidän kylpylukijoiden kerhoon jos en pelkäisi liikaa kirjojeni puolesta. :)

   Poista
 9. Aivan loistava TTT-lista! Saunassa, siis kylmässä sellaisessa, olen takuuvarmasti minäkin joskus lukenut. Ja jos mainitsemasi edellytykset täyttyisivät, lukisin löylyssäkin! Bussissa luin aikoinani, kunnes aloin kärsiä matkapahoinvoinnista. Nykyään pystyn lukemaan vain junassa ja lentokoneessa :) Äänikirjat tosin paikkaavat tämän puutteen mukavasti. Ainoa paikka, missä oikeastaan en voi luka, on työpaikka :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei voi lukea työpaikalla ja se on harmi! Minä en vielä oikein ole oppinut äänikirjoihin, kun ne etenevät niin hitaasti ja paljon on myös lukijasta kiinni. Enkä kyllä omista mitään kannettavaa cd-soitinta. Saisikohan niitä äänikirjoja jotenkin ladattua kännykkään?

   Poista
  2. MP3-soittimelle ainakin voi siirtää, kännykkään en ole vielä kokeillut.

   Poista
  3. Oi, jee, sitten varmaan kännykällekin voi. Kiitos!

   Poista
 10. Minä luen lähes aina keittiön pöydän ääressä. Kahvia vieressä, ja avot! Joskus tulee luettua nojatuolissa tai sohvalla, mutta harvemmin. Aikaisemmin harrastin myös lukemista ennen nukkumaan menoa sängyssä, mutta se on jäänyt pois, ainakin toistaiseksi. Ja pidemmillä automatkoilla tulee toki luettua.

  Hyvä lista! =D

  VastaaPoista
 11. Lähinnä luen kotona: sohvalla, sängyssä, syödessä, sään salliessa pihalla. Onneksi meillä ei ole kylpyammetta, en kuitenkaan pystyisi ikinä vastustamaan kiusausta lukea siellä ja sitten olisi kohta tarjolla uitettua kirjaa.

  En ole oikein ikinä pystynyt lukemaan autossa/bussissa tulematta huonovointiseksi, mutta nyt olen kokeillut pari kertaa pitkästä aikaa ja yllättynyt iloisesti sillä se on sujunut ihan hyvin! Lupaavaa tulevia pitempiä reissuja ajatellen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vanhemmiten jäänyt autopahoinvointi pois. Sillä on ehkä jotain taipumusta kiusata enemmän lapsia. Kirja kyllä parantaa pitkiä reissumatkoja huomattavasti. :)

   Kyllä sitä kylpyammelukemista pystyy vastustamaan kun oikein kovasti ponnistelee, mutta kiusaus on kova.

   Poista
 12. Myös minun lempipaikkani on ehdottomasti sänky. En edes suostu lukemaan muualla jos tämä loikoilumahdollisuus löytyy! Kirjastokin on ok ja kahvilannurkka, mutta keskittyminen tuppaa herpaantumaan vähän liian helposti. Tykkään kuitenkin lukea lentokoneessa! Pitkä hiljainen yölento ja hyvä kirja mmm... Peiton/viltinalaiset lukupaikkamahdollisuudet ovat parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan ehdottomasti tuon peitto/vilttikommentin, sohva, sänky tai muu loikoiluasento on ehdottomasti paras! ;)

   Poista
 13. Sänky on ihmisen paras paikka :)

  VastaaPoista
 14. Itsellänikin on tuo sänky se mukavin lukupaikka. Olen kuitenkin huomannut, että ajanpuutteen vuoksi luen useimmiten busseissa ja sohvalla mainoskatkojen aikana (siinä ehtii yllättävän paljon lukemaan, vaikka onkin hyvin katkonaista). Myös junissa ja lentokoneissa tulee luettua ja paljon. Kesäisin on myös ihana vain mennä ulos lukemaan hyvää kirjaa aurinkoon (tosin se aurinkorasva on hyvä muistaa, kun yleensä unohdun sinne sitten lueskelemaan).
  Olen monenesti myös yrittänyt kirjastoissa lukea, mutta en vain koskaan malta... Lähden aina hypistelemään niitä hyllyn kirjoja =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hypistelynhalu on kyllä kirjastossa suuri. Minä luen siellä lähinnä ajantappotarkoituksessakun odotan bussia tai sitä että sade loppuu tai jotain. Minä en jotenkaan osaisi lukea mainiskatkoilla, kun keskittyisin vain jompaankumpaan. No, onneksi en omista telkkaria joten ei tule sitä ongelmaa. :D

   Poista
 15. Sohva, nojatuoli, keittiön pöytä (pöydän ääressä siis), vessa, auto (kyytiläisenä, ei kuitenkaan kuskina), ranta, piha, erinäiset odotustilat, you name it ;D Silloin kun asuimme kylpyammeellisessa asunnossa luin myös siellä (kirja ei tippunut ammeeseen). Saunassa (kylmässä) olen minäkin joskus lukenut kokeisiin.

  VastaaPoista
 16. Autoa ajaessa taitaisi lukeminen olla melko mahdotonta. En itse uskaltaisi edes kuunnella äänikirjaa kun kuitenkin ajaisin suoraan ojaan ensimmäisen jännittävän ja yllätyksellisen paikan tullessa. ;)

  Tuo odotushuone on myös hyvä havainto, minäkin luen aina niissä. Kun ei niiden sekalaisten puhkiluettujen lehtien selaamisella vain kulu aika.

  Teidän kylvyssä lukevien pitäisi pitää joku "näin se onnistuu kastelematta kirjaa" -koulutus, ehkä minäkin sitten uskaltaisin taas kokeilla! :D

  VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta