tiistai 23. lokakuuta 2012

TUESDAY TOP TEN - LASTENKIRJAMUISTOT

Tämö hauska idea alkoi viime viikolla edetä kirjablogeissa ja innoistuinpa minäkin siitä. Mielessä olisi varmaan sata kategoriaa vakavista hullunkurisiin, parhaista huonoimpiin ja menneestä nykyiseen. Odottakaapa vain! 

Viimeviikkoisista listauksista jäi erityisesti mieleen Kirsin Kymmenen kirjaa, joita en tule koskaan lukemaan,vaikka kenties pitäisi. Teki mieli yrittää listata oma kärkikymmenikkö tähän kategoriaan, mutta en onnistunut löytämään kymmentä, joita voisin vahvalla äänellä luvata olla lukematta - ja nekin vähät samoja kuin Kirsillä. 

Sitten päätin lähteä Lauran ja Irene K:n linjalle lapsuudenkirjojen pariin. Ensin lähdin kohti Anni Polvia ja Viisikoita, mutta kun sattumalta olin viikonloppuna kotosalla, oli pakko kaivaa vanha lastenkirjalaatikko esille. Sitä selatessa sukelsin aikaan, jolloin en vielä osannut lukea, mutta nautin silti kirjoista ihan yhtä paljon - kuunnellen. Tästä tulikin siis lapsuuden kuvakirjojen lista. Minulle kun on luettu ääneen ihan pienestä asti, siitä kai kirjarakkautenikin kumpuaa. 
Tässä siis lapsuuteni kuvakirjojen kärkikymmenikkö: 

10. Aino ja tiikeri (Kristiina Louhi)
Minulla oli muitakin Ainokirjoja ja pidin niistä kaikista. Mutta tämä on erityinen siksi, että kerran se oli minulla mukana päiväkodissa ja kun meillä aina ennen päiväunia luettiin joku kirja, silloin luettiin minun Ainoni. Muistan vielä, että kun se oli luettu, sain sen viereeni sänkyyn ja olin iloinen ja ylpeä kun minun kirjani oli luettu!

9. Hyvä hammaskeiju (Fran Thatcher / Kath Mellentin / Tim Wood
Sanna Lukander)
Tässä oli vain niin ihanat karkkivärit ja suloisesti piirretyt keijut. Kannessa oli vielä tarralla kiinni pieni pussi, johon irronneen hampaan saattoi sujauttaa. Minun hammaskeijuni kyllä haki hampaani tyynyn alta eikä mistään pussista. 

8. Punasilmäinen lohikäärme (Astrid Lindgren / Ilon Wikland)
Pieni sikolätissä asusteleva ja kynttilänpätkiä syövä lohikäärme olisi ollut haluttu lemmikki. Tosin kirjan lastenkin luota se lensi pois. 
 
7. Käpymetsässä punertaa (Kazuo Iwamura / Sinikka Sajama)
Tätä oli kivaa lukea synttäreitteni tienoilla lokakuussa kun puiden lehdet olivat samanvärisiä kuin pienten oravanpoikasten ihmettelemät kirjassa. Silloin vielä satoi lokakuussa joskus luntakin.

6. Tiikerin kadonneet raidat (Walt Disney) 
Tämä oli pienenä hauska kirja, mutta ei mikään erityinen lemppari. Tärkeäksi sen teki kuitenkin vähän myöhemmin se, että opettelin sen avulla Nalle Puh -hahmojen piirtämistä. Sitkeästi yritin saada niistä samannäköisiä kuin kirjassa, mutten oikein koskaan onnistunut.

5. Natalia Nukentekijä (Kirsti Manninen / Pirkko Kanerva)
Tämä oli kuvakirjoistani kenties kaikkein taiteellisin. Tulevana käsityö- ja askarteluihmisenä lumouduin tietysti nukkejen ja nukkekotien maailmasta, jossa oli mukana myös vähän taikuutta.

4. Eukko pikkurilli mustikassa (Alf Prøysen / Björn Berg / Kirsti Kunnas)
Silloin tämä oli ehkä enemmän äidin suosikki kuin minun, mutta sittemmin olen ymmärtänyt kunnolla sen hienouden. Pippurinen eukko huijaa niin kettua, sutta kuin karhuakin ja oppii että jurottaviin ukkoihin tepsivät vain pannukakut mustikkahillolla.

3. Turlutiinit ja aurinkojuoma (Anne-Marie Chapouton / Taija Sippel / 
Gerda Müller)
Tämä oli yksi lapsuuden ehdoton suursuosikki, auringonkeltainen kirja iloisista pikku turlutiineista, joiden kylään olisin halunnut muuttaa (mutta olisin kyllä ollut liian iso). 
 
2. Kettusten koulukirja (Aulikki Miettinen)
Tämä oli varmaan kaikkein useimmin luettu kirja, ja kun mentiin kirjastoon niin sieltä piti lainata kokonainen kasa kettusia. Tästä olen myös kuulemma kysynyt pikkuisena hauskoja kysymyksiä, kuten että miksi Siiri-Sofia pyyhkii pullalla poskea?? (pitelee siis sämpylää kädessään posken edessä).

1. Kuinkas sitten kävikään? (Tove Jansson)   
Tätä on luettu ihan pikkuruisena, jolloin se oli vähän pelottava, vähän isompana, jolloin kurkistusaukot olivat parasta, sitten kun itse oppi lukemaan se ei tuntunut muiden kuvakirjojen tapaan lapselliselta, ja tietenkin vielä aikuisenakin se lumoaa ja siitä löytää uutta joka lukukerralla.  

Mary Cassatt: Nurse reading to a little girl (1895)

















Mitä te muut luitte ihan pieninä?

3 kommenttia:

  1. Hmm... Kaivelenpa muistiani.. Minun lemppareitani olivat Disneyn Aristokatit, Dumbo, Bernard ja Bianca, Pete ja lohikäärme Elliot ym. ja Tammen kultaiset kirjat ainakin. Ne tulee näin yhtäkkiä mieleen. =D

    VastaaPoista
  2. Pistin sulle haastetta mun blogissa!

    VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta