tiistai 25. kesäkuuta 2013

"JOKA KERRAN KUN SANOT HÄNEN NIMENSÄ"

Jane & Anna Campion:  
Holy smoke - Pyhässä pilvessä
Englanninkielinen alkuteos: Holy smoke
Suomennos: Marja Alopaeus
Gummerus, 2000
274 sivua

Päähenkilö on nuori australialaistyttö Ruth, joka hurahtaa Intian-matkallaan Baba-nimiseen guruun. Äiti hakee hänet takaisin kotiin ja yhdessä perhe sulkee hänet amerikkalaisen ”uskontojen uhreihin” erikoistuneen terapeutin, P. J. Waltersin, käsittelyyn. Alkaa Ruthin ja P. J.: n välinen eroottinen ja henkinen taistelu, joka on viedä heiltä järjen ja hengen. Ruth on hyvin kaunis ja hyvin nuori, ja pian hän on pyörittänyt vanhemman miehen pikkusormensa ympärille. Hän leikittelee viattomasti naisellisuudellaan eikä tajua satuttavansa vanhempaa ja hauraampaa miestä. Kolmen päivän aikana koettu suhde ja tunteiden koko skaala jäävät merkittäväksi osaksi molempien elämää.


Tämä kulkeutui lukupinooni eräänä iltapäivänä Porissa, kun piipahdin kirjojen vaihtotapahtumassa paikallisessa kauppakeskuksessa. Toin vaihtoon neljä kirjaa ja valmistauduin viemään neljä niin ikään mukaani, mutta kuulemma kirjoja oli tullut enemmän kuin kukaan odotti ja he olivat hukkumaisillaan niihin, joten sain kehoituksen ottaa niin monta kuin ikinä löytäisin. Ja löytyihän niitä. Selkäni ilmaisi vastalauseensa reppuni syötyä kymmenennen kirjansa, joten sen jälkeen oli pakko lopettaa. Saalis oli aika huikea, mm. pari viime vuoden finlandiaehdokasta, Kjell Westötä, Jane Austenia... ja kaikki uudenveroisia! Tällaisia tapahtumia lisää ja myös Turkuun kiitos.

Holy smoke oli kiinnostava kirja lukea, koska minulla ei ollut mitään ennakkokäsityksiä. En ollut lukenut siitä yhtään kommenttia tai arvostelua, totta puhuen en ollut edes kuullut siitä. Harvoin sitä lukee nykyään kirjaa, josta ei ole minkäänlaista ennakkokäsitystä. 

Aihe oli minulle lähellä sydäntä opiskelujen takia ja muutenkin minua on aina kiinnostanut tiettyjen itämaisten uskontojen/kulttien imaisuvoima, joka yleensä kulminoituu liikken perustajan ja johtohahmon ympärille. Ehkä suurin syy on se, että ne tarjoavat erilaista rauhaa ja hyvää oloa, erilaisia vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Erityisesti nuorten, vielää itseään etsivien on kai helppoa tarttua tällaisiin eksoottisiin elämänkuviin. Juuri sellaisten kuin Ruth, nuori ja kaunis australialaistyttö, joka hurahtaa intianmatkallaan baban johtamaan kulttiin. Ruthin perhe ei sulata tytön äkillistä kääntymystä vaan päättää kääntää tämän pään. Avuksi hankitaan uskontoon hurahtaneiden auttaja, asiantuntija P.J.

Näiden kahden yhteiset päivät eivät ala helposti. Ruth on päättäväinen, ja on päättänyt pitää omat mielipiteensä painostuksesta huolimatta. Aluksi Ruth tuntee vihaa ja P.J turhautumista, mutta vahvoissa kielteisissä tunteissa on aina avain johonkin muuhun. Kun kumpikin ponnistelee päästäkseen niskan päälle, aseeksi nousee myös oma seksuaalisuus, varsinkin kun P.J haluaa riisua tytöltä yhden tämän uskonnollisen vakaumuksen symbolin, sarin. 

Tarina on kiehtova ja jännittävä, rakastin kahden päähenkilön välisiä hetkiä, jotka tuodaan esiin vuorotellen molempien silmien kaitta. Kahden erilaisen ihmisen tavat nähdä maailma poikkeavat toisistaan todella paljon, ja he tulkitsevat tilanteet aivan eri tavoin. Kun jompikumpi yrittää tulkita toista, asia saattaa olla juuri päinvastoin kuin hän kuvittelee.

Asia, josta en ollut niin innoissani, oli Ruthin perhe, joka välillä puuttuu tapahtumien kulkuun. Tämä villi ihmismassa muistuttaa pikemminkin Perhe on painajainen -elokuvaa kuin rakastavia läheisiä. Pieni annos hulluutta olisi ollut ihan virkustävääkin, mutta tämä meni yli, ja paljon. Toisaalta se kyllä selittää tytön halun lähteä etsimään rauhaa ja itseään Intian ihmisvilinästä.

Jos mielessään leikkaa isottelevat perheihmiset pois, kirja on kiinnostava ihmiskuvaus, inspiroiva ja erilainen. Ruthin naiiviin maailmaan on helppo samaistua ja P.J:n ponnistelut omassa näkemyksessään kiinni pysymisessä ja pidemmän korren vetämisessä ovat myös tutun tuntuisia. Kaikenkaikkiaan Holy smoke oli mielenkiintoinen lukukokemus, joka jää omalaatuisuutensa vuoksi mieleen pitkäksi aikaa. 



5 kommenttia:

  1. Olen lukenut tämän, mutta ei jättänyt syviä muistijälkia: muistan, että se on erilainen ja virkistävä, mutta jotenkin sekava jossain kohtaa, tai ehkä en vain jaksanut olla tarpeeksi tarkkaavainen henkien taistelussa. Nimestä pidin, ja aiheena kiinnostava - ehkä tosiaan turhan överi suomalaisen karuun makuun. Ja onhan tästä tehty leffakin, päähenkilöinä karismaattiset Harvey Kaitel ja Kate Winslet. Kirjanvaihtotapahtuma kuulostaa kivalta ja saaliisi hienolta!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa kivalta tapahtumalta! Kirjasta en ole kuullutkaan aiemmin, eikä ehkä vaikuta ihan minun jutultani, mutta kiva että luit tällaisen vanhemman kirjan!:)

    VastaaPoista
  3. Mahtaako olla miten olennaista tarinan kannalta, että päähenkilö oli nimenomaan kaunis?

    Muistatko, sanottiinko häntä kauniiksi teoksessa, vai onko se omaa tulkintaani?

    VastaaPoista
  4. Hei, nakkasin sinua haasteella! :) http://notkopeikko.blogspot.fi/2014/01/oho-haaste-o.html

    VastaaPoista
  5. Hei,
    Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
    Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

    Sähköposti:  simondurochefort@gmail.com

    VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta