perjantai 19. lokakuuta 2012

WSOY:N KIRJALLINEN ENSI-ILTA

Vihdoinkin tällaisia kirjallisia iltamia tapahtuu muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Kun ei tällaisella tavallisella opiskelijalla ole arkipäivänä aikaa tai varaa matkustaa sataaviittäkymmentä kilometriä molempiin suuntiin.

Ja mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa syntymäpäiväänsä kun pukeutua hienosti ja mennä yhteen Turun hienostuneimmista klubeista kuuntelemaan ja keskustelemaan kiinnostavasta kirjallisuudesta. 

Ensialkuun olo oli hieman eksyksissä oleva kaikkien niiden kirja-alan ammattilaisten joukossa kynttilöillä valaistussa juhlasalissa skumppapikarillisten äärellä. Onneksi mukana oli myös tuttua seuraa - lukupiirikollegani Anni, Riina, Sanna ja Tuulia, sekä Kirsi, joka ensimmäisestä tapaamiskerrasta huolimatta tuntui tutulta, niin kuin olisi pidempäänkin tuntenut.

Itse tilaisuus oli kiinnostavasti rakennettu. Kirjoihin tutustuttiin joko trailerien tai luettujen katkelmien perusteella ja sen jälkeen uppouduttiin kirjailijan haastattelun kautta syvemmälle kirjoitusprosessiin ja kirjojen taustoihin. Esittelyssä olivat Annukka Salaman fantasiaesikoinen Käärmeenlumooja, Martti Turtolan historiallinen Mannerheimin ristiriitainen upseeri, Riku Korhosen rakkaustarinaan Nuku lähelläni, Pete Suhosen huumoria ja vakavaa aihetta yhdistelevä Hitlerin kylkiluu, Panu Rajalan hauska elämänkerta Veikko Huovisesta Hirmuinen humoristi, Taina Latvalan äiti-tytär-kasvutarina Välimatka, ja Pekka Hiltusen Lontooseen sijoittuva jännitysnäytelmä Sysipimeä

Vaikka kuunteleminen kuinka kiinnostavaa olikin, nenän alla tuoksuva ruokapöytä vei välillä huomiota toiseen suuntaan. Ehkäpä pieni tauko haastatteluiden välissä olisi ollut paikallaan, vaikka sellainen ruokatauon mittainen. Silti tilaisuus oli mielestäni todella hieno, ja yksi sen hienoimmista tuliaisista oli uusiin kirjoihin tutustuminen, sain nimittäin lukulistalleni pari kirjaa, jotka jostain syystä olin kokonaan aiemmin ohittanut.

Tietenkin tuliaispussi oli yksi illan jännittävimmistä seikoista. Suomalaisen tuolikirjan lisäksi pussista paljastui joku illan aikana esitellyistä romaaneista. Minun pussini uumenista löytyi Hitlerin kylkiluu, joka olikin tehnyt esittelyssä suuren vaikutuksen ronskilla huumorillaan. Kävin vielä jännittyneenä hakemassa kirjaani kirjailijan omistuskirjoituksen ja se tekeekin kirjan heti jollain tavalla todella arvokkaaksi. 

Kiitos hienosta illasta, näitä lisää!

6 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä ollut kivankuuloinen tapahtuma! Ja todellakin on hieno juttu, että muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla tapahtuu. Niin pitääkin!

  Mulla on tuo Hitlerin kylkiluu juuri lainassa kirjastosta, mutta just nyt on niin hektinen meno muutenkin, että ehdinköhän lukea ennen kuin pitää palauttaa. Toivon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Saataisiin näitä vielä muuallekin Suomeen. :) Hitlerin kylkiluu vaikuttaa todella kiintoisalta, toivottavasti sinäkin sen ehdit lukea.

   Poista
 2. Tällaisia tapahtumia tänne Oulunkin suunnalle hih ;) Mutta todella kivaa, että Turkuunkin oli tuotu näin ihana kirjallinen tapahtuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että kun nyt oli jo Tampereella ja Turussa, ja kun sekä järjestäjät että osallistujat tuntuivat tyytyväisiltä, luulisi että näitä tulisi muuallekin päin Suomea. Toivotaan!

   Ja toivotaan, että muutkin kustantamot aktivoituisivat asian suunnalta! :)

   Poista
  2. Komppaan Lauraa, toivottavasti tällaisia tapahtumia valuu tänne Oulun korkeudelle asti ;) Turun tapahtuma kuulostaa oikein mukavalta!

   Poista
  3. Toivotaan! Ei ne pohjoisempaa Suomea voi kokonaan sivuuttaa, ja Oulussakin on enemmänkin blogisteja ja tietysti kirjasto- ja kirjakauppahenkilökuntaa. Toivotaan! :)

   Poista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta