Jean M. Untinen-Auel:
Luolakarhun klaani
Englanninkielinen alkuteos:
The Clan of the Cave Bear (1980)
WSOY, 1981
596 sivua
Jean M. Untinen-Auel:
Hevosten laakso
Englanninkielinen alkuteos:
The Valley of Horses (1982)
WSOY, 1982
649 sivua
Jean M. Untinen-Auel:
Mammutin metsästäjät
Englanninkielinen alkuteos:
The Mammoth Hunters (1985)
WSOY, 1985
852 sivua
Jean M. Untinen-Auel:
Tasankojen vaeltajat
Englanninkielinen alkuteos:
The Plains of Passage (1990)
WSOY, 1990
959 sivua
Jean M. Untinen-Auel:
Luolien suojatit
Englanninkielinen alkuteos:
The Shelters of Stone (2002)
WSOY, 2002
923 sivua
Jean M. Untinen-Auel:
Maalattujen luolien maa
Englanninkielinen alkuteos:
The Land of Painted Caves (2011)
WSOY, 2011
842 sivua
Nämä kuusi Maan lapset -sarjan kirjaa luin niin yhtenä pakettina, että en osaa niitä ruveta erottamaan erillisiksi arvosteluiksi. Tarina kuitenkin jatkuu johdonmukaisesti läpi kaikkien kuuden kirjan, joten ihan hyvin tätä sarjaa voi käsitellä yhtenä suurena tarinana.
Olen aina havainnoinut näiden kirjojen olemassaolon, tavallaan, mutta en kuitenkaan ole niihin tarttunut. Nyt kun kuudes osa ilmestyi tänä vuonna melkein kymmenen vuoden tauon jälkeen, havahduin näihin uudelleen. Muuta en juonesta tiennyt etukäteen kuin aikakauden, joten kirjoilla oli mahdollisuus yllättää positiivisesti. (Kuvaavaa muuten tuo yleinen tietämättömyys näiden kirjojen suhteen; kun selitin eräälle tutulleni mitä luen ja kerroin juonessa tapahtuvasta neandertalinihmisten ja kehittyneempien ihmisten kanssakäymisestä, tämä luuli että kyseessä on scifikirja, ja että se nykyihminen on jotenkin teleportattu sinne neandertalinihmisten aikakauteen.) Nämä Maan lapset muodostivat ihanan ajankulun kun tuhisi kipeänä peiton alla teekuppi kädessä ja keräili voimia arkeenpaluuseen.
Kun annoin kirjoille tilaisuuden yllättää, ne tekivät sen. Tarina ihmislapsi Aylasta, joka kasvaa klaanikansan parissa, ja toimii myöhemmin näiden puolestapuhujana muille ihmisille imaisi mukaansa. Siinä oli juuri sopivasti seikkailua, totuutta, konflikteja ja rakkautta hyvälle kirja(sarja)lle, jota ei tarvitse liian tarkasti ruveta filosofisoimaan.
Mistä pidin eniten, oli koko tarinan ajan mukana vilistää annos kulttuuria, uskontoa ja taidetta. Vaikka noin kaukaisen ajan takaa on vaikea selvittää autenttisia elintapoja, tarjoaa kirja hyvän kuvan siitä, millainen maailmankuva siihen aikaan olisi voinut vallita. Myöhemmin kirja kytkeytyy hienosti historiallisiin tosiseikkoihin, kuten arkeologisiin löydöksiin ja luolamaalauksiin, ja kytkee ne tarinaan. Myös kehittyvä oivallus eläinten kesyttämisestä ja ylipäätään eläinten hyödyntämisestä muunakin kuin kävelevänä ruokana kulkee mielenkiintoisesti Aylan mukana.
Pidin myös kirjan tarkan havainnollisesta kielestä. Lukiessaan tunsi miten jäiden sulamisvesien muodostamien purojen kylmän veden, näki jäätikönpinnan sokeuttavan valkoisuuden ja haistoi nuotiossa kypsyvän ruoan tuoksun. Ja taidesieluna tietysti rakastin kuvailua siitä, miten luolamaalaukset mukailevat kallion luonnollisia muodostumia ja miten helmin koristettu nuttu muodostuu tuhansista, käsin hiotuista luuhelmistä.
Kipeänä ajatukseni olivat sen verran puuroa, että taisin niellä koko tarinan melkein pureksimatta. Pirteämpänä olisin voinut häiriintyä välillä vähän pitkänpiimäiseksi käyneestä matkanteosta, ja välillä mustasukkaisuus-rakkausteemoiltaan melkein Kauniita ja Rohkeita muistuttavasta juonesta (onneksi vain melkein).
Minäkin havahduin kyseiseen sarjaan vasta uusimman osan ilmestyttyä kirjakauppoihin. Nyt koko kirjasarja pistää töissä päivittäin silmään - kai tässä jo joku päivä on tartuttava ensimmäiseen osaan ja selvitettävä, onko sarja ollenkaan minun tyyliseni. Näin aluksi en ole ajatellut lukevani kuin ensimmäisen osan, mutta tietenkin jos kirja yllättää positiivisesti niin toki lukemista sitten mielellään jatkaakin. Joku tuossa kirjojen paksuudessa kuitenkin on hieman luontaantyöntävää, että apua, sitä ensimmäistäkin lukee sitten puolet nuoruudestaan...
VastaaPoistaMinä tykkäsin tästä sarjasta -varsinkin ensimmäisistä osista- hirveästi! Viimeisin osa oli jo vähän puuduttava ja liian yksityiskohtainen (puhumattakaan toistosta) luolamaalausten suhteen. Kaunarit-vertaus oli kyllä aika osuva ;)
VastaaPoistaYkkösosa on yksi suosikkikirjoistani ja koko sarjakin hyvä, mutta kyllä mielenkiintoni on loppua kohti päässyt hiipumaan. Tuo uusin osa on vielä lukematta, ja saa varmaan ollakin vielä aika kauan. Vähän meni fiilikset kun joku kertoi ettei siinä tapahtunutkaan erästä asiaa josta olisin ollut hyvin kiinnostunut ja jota tunnuttiin selvästi viitososassa petaavan... Ihan hyvä kuitenkin että törmäsin tuohon tietoon, koska muuten olisin kirjaa lukiessani vain odottanut tapahtumaa jota ei olisi koskaan tullutkaan.
VastaaPoista