lauantai 25. elokuuta 2012

"PÄIVÄÄ, VOINKO TULLA MUKAASI?"

Martine & Louise Fokkens:  
Punaisten lyhtyjen kaksoset
Hollanninkielinen alkuteos:  
Ouwehoeren. Verhalen uit de Peeskamer.
Suomennos: Sari Hellsten
Minerva, 2012
208 sivua

Martine ja Louise Fokkens ovat seitsemänkymppiset identtiset kaksoset. He ovat työskennelleet Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella puoli vuosisataa. Sisarusten hilpeän haikeat ja suloisen kipeät tarinat todistavat, että he todella ovat kaiken kokeneita rakkauden ammattilaisia. Asiakkaisiin on mahtunut mitä oudoimpia tyyppejä, mutta myös niitä, jotka ovat säilyneet ystävinä nykypäiviin saakka.  

Prostituutiota tuntuvat pursuavan kaikki teokset klassikoista nykykirjoihin, mutta tämä kiinnitti huomioni erikoisella näkökulmallaan. Vaikkeivat nämä leidit ihan omasta tahdostaan alalle päätyneetkään, he löysivät siitä itselleen ammatin, ja tavallaan kotiutuivat uralleen, jopa nauttiat siitä.

Kirja etenee kahdella tasolla. Toisaalla Louise kertoo uransa alusta 1960-luvun punaisten lyhtyjen alla ja sisarusten päätymisestä myymään itseään. Toisaalla taas Martine näyttää millaista toiminta on 2010-luvulla. Kappaleet ovat lyhyitä ja vuorottelevat siskosten välillä. Louisen valottama historiallisempi näkökulma tuo kirjaan syvyyttä, kun taas keveämmin kirjoittava Martine tuo siihen kepeyttä ja hauskuutta.

Kirjassa on aivan mieletöntä huumoria, varsinkin näin naisen näkökulmasta, kun saa naureskella miesten eriskummallisille oikuille ja muutenkin härkäpäiselle käytökselle. Ihanaa lukea, miten huoraaminen (ja seksi) ei olekaan aina pelkkää naisten alistamista tällaisissa yhteyksissä, vaan naisella voi olla kaikki valttikortit käsissään, kun vain tietää mitä tekee. 

Pidin siitä, ettei kerronta pyrkinyt turhaan dramaattisuuteen, vaan luotti siskosten kuplivien luonteiden voimaan kantaa tarinaa eteenpäin. Koska kirjoittajina ovat toimineen Louise ja Martine itse, kuultaa rivien välistä persoonallisuus. Vaikka he ovatkin eläneet lähes koko elämänsä melkein kiinni toisissaan, on molemmilla kuitenkin omintakeinen ääni, ja ehkä juuri siksi kirjasta muodostuikin niin tasapainoinen kokonaisuus. 

Oman sävynsä tunnelmaan luo tietenkin myös kirjan dokumentaarisuus. Näistä naisista tehtiin vuonna 2011 dokumenttielokuva, ja kirjan idea syntyikin dokumentinteon yhteydessä, siinä kun materiaalia riitti ja ohjelman aika oli rajallinen. Dokumentin ansioista kirjan mukana on myös kattava sarja valokuvia siskosten elämästä, ja ne toivat hienoa lisäpontta tarinalle (hitsi noita menneiden aikojen muotivaatteita, ihan mahtavia).

Kaikenkaikkiaan tämä oli ihanan keveä lukukokemus, joka ei kuitenkaan ollut millään tavalla mutuhuttua. Sen kanssa sai nauraa ja ihmetellä maailmaa.


12 kommenttia:

 1. Minä jonotan tätä, joten palaan asiaan aikanaan. Tipusista kuitenkin päättelen että tykkäsit - lupaavaa!

  VastaaPoista
 2. Minulla on kirja loppusuoralla, joten en uskaltanut muuta kuin kurkata tipumäärän :) Tulen siis pian takaisin...

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa aika hyvältä! Ei ilmeisesti mässäillä turhaa prostituutiolla vaan suhtaudutaan neutraalisti? Huumorikin on plussaa! Kiitti vaan taas... Ihan ku näitä luettavia ei olisi jo tarpeeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakkaat vaan vähäksi aikaa ostamasta ja lainaamasta niin sillä siitä selviät! :D

   Poista
 4. Tämä täytyy lukea! Kiinnostuin kirjasta syksyn uutuuksia selatessani, vaikken sitä jostain syystä syksyn tärppilistalleni laittanutkaan. No mutta nyt olen ainakin vakuuttunut, että haluan kirjan lukea :)

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa kyllä kirjalta, jonka haluan lukea! Pitänee laittaa lukulistaan. Kiitos siis kirjavinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, aina on mahtavaa löytää blogeista luettavaa! :)

   Poista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta