torstai 5. toukokuuta 2011

"MINKÄKÖHÄN VÄRISIKSI KASVONI MAHTOIVATKAAN MUUTTUA TUOLLA HETKELLÄ? KARNELIONPUNAISIKSI? VAI KENTIES MALVANVÄRISIKSI?"

Alyson Richman: 
Van Goghin viimeinen rakkaus
Englanninkielinen alkuteos: 
The Last Van Gogh (2006)
Gummerus 2008
320 sivua

Vincent Van Gogh (1853 - 1890) kuoli oman käden kautta vain 37-vuotiaana. Elämänsä viimeiset 70 päivää hän vietti tohtori Paul Gaghetin hoidossa Auvers-sur-Oisessa, lähellä Pariisia. Talo on nykyisin avoinna yleisölle. 
   Van Goghin viimeinen rakkaus kertoo Vincentin viimeisten kuukausien kiehtovista ja kiihkeistä vaiheista. Se on tarina nuoren, unelmien täyttämän naisen ja epätoivoisen taiteilijan traagisesta suhteesta. Romaanin kertojana toimii tohtori Gaghetin 21-vuotias tytär Marguerite, joka ahdistavien perhesalaisuuksien keskellä uskoo, että Vincentin saapuminen merkitsee uuden vaiheen alkamista hänen elämässään. Margueritesta tulee viimeistä, kiihkeää luomiskauttaan elävän taiteilijan muusa.
   Van Goghin viimeinen rakkaus on huolelliseen historialliseen taustatutkimukseen perustuva kertomus, josta traagisuudestaan huolimatta kasvaa ehyt ja kaunis rakkaustarina.

Tämän nappasin joskus alennusmyyntikorista, koska taiteilijaelämänkerrat ja kaikki sellaiseen viittaavakin kiinnostaa minua suuresti. Van Gogh on yksi hienoimmista taiteilijoista maailmassa, ja erityisesti kirjan suuri totuuspohja suorastaan vaati ostamaan sen. Ja olinpa iloinen, että ostin.

Kertojana toimii hieman omituisen lääkäriperheen tytär Marguerite, joka saa elämäänsä uutta sisältöä ahdistuneen taiteilija Vincent van Goghin tullessa hänen isänsä hoidettavaksi. Hän antaa ulkopuolelta tarkasteltuna mielenkiintoisen kuvan sisäisten demoniensa piinaamasta taiteilijasta, joka herättää hänessä paljon tunteita.

Erityisesti taiteilijansydämeni tykästyi kohtiin, jossa tyttö kuvailee Vincentin maalauksia, ja sitä kuinka hän maalaa. Alyson Richman on kirjaansa varten perehtynyt oikeasti van Goghin maalauksiin, maalaustekniikkaan ja symbolismiin, ja saa ne näkymään lukijan silmien edessä. Kun kertojana toimii nuori tyttö, jolla ei ole tarkkaa tietämystä, mutta sitäkin enemmän herkkää tarkkaavaisuutta, lähtevät maalaukset melkein lentoon.

Kaikkein mielenkiintoisinta on tietää, että ihan oikeasti on ollut olemassa tyttö nimeltä Marguerite, jonka isän luona Vincent van Gogh oli hoidettavana elämänsä viimeiset viikot. Vaikka todistettavasti mitään rakkaustarinaa ei heidän välillään olisikaan tapahtunut, ei mikään toisaalta todista ettei sitä olisi voinut tapahtua. Kukaan ei tiedä mitä tapahtui, joten miksikä ei vaikka juuri niin kuin tämä kirja kertoo.

On myös hassua ymmärtää se, miten köyhä ja aliarvostettu van Gogh oli eläessään. Hän sai myytyä vain yhden maalauksen elämänsä aikana, eikä siitäkään varmasti suurta summaa maksettu. Mutta miettikääpäs nyt, millaisen summan yhdestä van Goghin maalauksesta joutuisi pulittamaan. Puhumattakaan hänen nauttimastaan suuresta arvostuksesta taidemaailmassa.

Jumiuduin taas perus-neljään pisteeseen.2 kommenttia:

  1. Upea löytö! Kiitos kiinnostavasta kirjoituksestasi - olen nyt rikkaampi!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että löysit tämän! Minulla on sama eli kaikki taiteeseen viittaava vie lujaa. Minäkin pidin tästä. Sinä myös, minkä huomaa siitä, miten herkkänä tästä kirjoitat.

    Harmi, että tämä kirja ei ole saanut blogisavuja. Ainakaan minä en tiedä kuin sinun ja minun tehneen tämän.

    VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta