lauantai 28. toukokuuta 2011

"TE SIIS VANNOTTE, ETTÄ OLETTE KÄTKENYT TÄHÄN SEINÄÄN SALAISUUDEN?"

Javier Sierra:  
Ehtoollisen salat
Espanjankielinen alkuteos: 
La cena secreta (2004)
Bazar, 2006
352 sivua

Tammikuussa 1497 salakirjoitusten asiantuntija isä Augustin Leyre saa kiireellisen tehtävän. Hänet lähetetään Roomasta Milanoon seuraamaan Leonardo da Vincin kuuluisan taulun "Pyhän ehtoollisen" valmistumista. Syynä äkkinäiseen päätökseen ovat paavi Aleksanteri VI:lle lähetetyt nimettömät kirjeet. Kirjeiden mukaan da Vinci on kuvannut opetuslapset ilman sädekehäää ja lisäksi maalannut itsensä ehtoollispöytään mukaan, selin Kristukseen. 

Historiallisen mysteerin edetessä käy ilmi, että da Vincin Pyhä ehtoollinen on täynnä muitakin häkellyttäviä erikoisuuksia. Siinä ei ole Graalin maljaa, Kristus ei jaa ehtoollista ja opetuslapset kuvataan toisinajattelijoina. Millaisen salaviestin da Vinci on kätkenyt taideteokseensa? Onko kuuluisa taiteilija kerettiläinen? 

Ehtoollisen salat on mukaansatempaava romaani, jossa jännitys ja historialliset tapahtumat kietoutuvat toisiinsa. Viihdyttävä lukukokemus. 

Tämä on taas sarjassamme minua loputtomasti kiehtovat uskonnon ja taiteen sekoittavat historialliset romaanit. Ehdottomasti sukua Econ Ruusun nimelle ollen kuitenkin huomattavasti helppolukuisempi ja nopeammin etenevä, sekä Brownin Da Vinci -koodille ollen yksinkertaisesti paljon parempi.

Keskiajan loppupuolella katolinen kirkko taistelee päättäväisesti kerettiläisyyttä vastaan ja kaikki viitteetkin siitä halutaan kitkeä pois - ongelmana vain on se, ettei sitä ole aina helppo tunnistaa tai tulkita. Ehtoollisen saloissa pohditaan sitä, oliko Leonardo da Vinci muutakin kuin vain pahansisuisenakin tunnettu taiteilija. Kätkikö hän viestejä Viimeiseen ehtoolliseen (jonka nimi Cenacolo kuulostaa minusta alkuperäiskielellä paljon vakuuttavammalta kuin suomeksi)?

Sympaattinen inkvisiittori Isä Leyre saa tehtäväkseen tutustua Leonardoon ja tämän keskeneräiseen maalaukseen, jonka huhutaan kätkevän salattuja merkityksiä. Taiteilijamme ei tee teostensa ymmärtämistä helpoksi edes oppilailleen, ja arvoituksia rakastavana miehenä koko hänen elämänsä on yhtä suurta salaisuutta. Saako siitä selvyyttä edes paavin virkamies?

Tässä kirjassa on taas parasta se, että emme voi tietää, mitä Leonardo teokseensa on kätkenyt. Yhtä hyvin voi olla ollutkin, että hän oli bonhomme, ja Cenacolo ilmentääkin ihan erilaista uskoa, kuin yleensä kuvitellaan. Tuosta mystisestä maalauksesta tullaan luultavasti julkaisemaan vielä monia romaanejä, ja kaikki erilaisia. Tämän parempaa salamerkitystä on silti minusta vaikea keksiä. 







4 kommenttia:

  1. Tämähän kuulostaa kiinnostavalta kirjalta! Olen päässyt kurkistamaan originaalia, joten olisi kiva tunnelmoida sen syntyyn perehtyvän romaanin äärellä :-)

    VastaaPoista
  2. Luin tämän pari vuotta sitten, ja arvioni sekä sitä seurannut keskustelu löytyvät täältä: http://plaza.fi/ellit/kulttuuri-ja-viihde/lukupiiri/javier-sierra-ehtoollisen-salat

    VastaaPoista
  3. Booksy: olen kateellinen, olisi upeaa nähdä tämä livenä! Luulen, että pitäisit tästä kirjasta, kannattaa kokeilla. :)

    Karoliina: kiitos linkityksestä. Mielenkiintoisia pohdintoja sekä arvostelussa, että keskustelussa. :)

    VastaaPoista
  4. Olen hypistellyt tätä kirjastossa monta kertaa, mutta jostain syystä jättänyt aina hyllyyn. Nyt kyllä kiinnostus lisääntyi sen verran, että taidan jossain vaiheessa vaikka kesällä lainata tämän vihdoin. :)

    VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta