tiistai 1. tammikuuta 2013

KIRJAVUOSI 2012

Taas on vuosi mennyt, blogini toinen. Ei ehkä ihan yhtä ahkera, mutta sitäkin antoisampi. Blogin lisäksi kirjallista sisältöä elämään antoivat lukupiiri, kirjamessut ja muut tapaamiset.

Tilastoita
Blogiin asti päätyi tänä vuonna 58 kirjaa. Niistä 13 oli kotimaisia ja 43 ulkomaisia, suomeksi 47 ja englanniksi 11.

Blogattujen kirjojen lisäksi olen lukenut muutamia sellaisia, joita en ole tänne kirjoittanut, useimmiten siitä syystä, että lukukerta ei ole ensimmäinen. Niitä en laske luettuihin (enpä kyllä tiedä miksi, ovathan ne luettuja, mutta tuntuu jotenkin huijaamiselta laskea sama kirja useamman kerran). Nämä kirjat ovat niitä tuttuja ja turvallisia, lemppareita ja lohtukirjoja, jotka löytyvät omasta hyllystä. Tänä vuonna luin taas uudelleen muutaman sarjan, kuten Twilightit (5), True Bloodit (12) ja Harry Potterit (7). Samoin kuin Nälkäpelit (3), jotka luin alkuvuodesta ensimmäisen kerran, luin syksyllä myös uudelleen. Yksittäisistä kirjosta uudelleenluentaan pääsivät mm. Geishan muistelmat, Kolme muskettisoturia, Ylpeys ja Ennakkoluulo...


Mieleenpainuvimmat lukukokemukset
Tälle listalle päässeet nousivat pintaan muistellessani viime vuotta. En tiedä olivatko ne lukuhetkellä parhaita, mutta niiden lukukokemus ei ole haalistunut ajan mittaan ja on vieläkin kirkkaana mielessä.
Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja
Katja Kaukonen: Vihkivedet
Emma Donoghue: Huone
Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala
Lionel Shriver: Poikani Kevin

Houkuttelevimmat kannet
Nämä kirjat lukisin, vaikka en tietäisi juonesta mitään - ainoastaan kannen perusteella.
Riikka Pulkkinen: Vieras
Seija Vilén: Pohjan akka
Hernan Rivera Letelier: Elokuvankertoja
Julie Orringen: Näkymätön silta
Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala 

Vetoavimmat nimet
Kirjat, joihin tarttuisin pelkän nimen kuultuani.
Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala
Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki
Jari Järvelä: Parempi maailma
Taina Latvala: Välimatka
Joyce Carol Oates: Sisareni, rakkaani

Positiivisimmat yllätykset
Ne, joilta en odottanut mitään tai joista en ollut muuten vaan kuullut mitään, mutta jotka osoittautuivatkin nappivalinnoiksi. Tässä ovat myös kirjat, jotka ovat yllättäneet lajityypissään. Vihkivedet on ensimmäinen novellikokoelma, josta olen todella pitänyt, samoin kuin elokuvankertoja on ensimmäinen todella pieni kirja, mikä ei ole minusta pelkkä hukkapätkä.

 


Susan Fletcher: Irlantilainen tyttö
Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton
Catherine Sanderson: Petite Anglaise
Katja Kaukonen: Vihkivedet
Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja  


Pahimmat pettymykset
Tälle listalle päätyneet eivät välttämättä olleet minusta huonoja. Ne vain olivat teoksia, jotka eivät lunastaneet niille asettamiani odotuksia.

Torey Hayden: Viattomat
John Ajvide Linqvist: Kuinka kuolleita käsitellään
Joel Haahtela: Katoamispiste
Richard Yates: Revolutionary Road
Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki

18 kommenttia:

 1. Visuaalisesti kivasti toteutettu tilastointi:) Aion harrastaa teemakuukausia seuraavan vuoden ajan, ja tammikuu vierähtää mukavasti lukien kirjoja, joita blogikollegat ovat arvostaneet vuonna 2012. Listaltasi lukuun pääsee Kani nimeltä Jumala, jota itse asiassa olenkin lukenut jo 100 sivua - ja vaikuttaa hienolta kirjalta!

  Elokuvankertojaa olen harkinnut teemakuukauteen "Kulttuuria, taide-elämyksiä", mutta en ole lukenut kirjasta yhtä ainotta arvostelua - paitsi ne rivit, joissa tarinaa kehutaan. Eli kysymys kuuluukin: kertooko pikkukirja oikeasti elokuvista?:)

  Minunkin yksi suurimmista pettymyksistä on Viattomat, siitä ei oikeastaan kirja voi enää mennä huonommaksi... Revolutionary Road ei myöskään aikoinaan kolahtanut minuun... Taivasten vanki ja Kuinka kuolleita käsitellään eivät myöskään innosta, vaikka Tuulen varjo ja Kultatukka, tähtönen olivat mielettömän hyviä lukukokemuksia.

  Hyvää uutta vuotta, Sonja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno tuo teemakuukausi-idea! Pitäisi varmasti itsekin joskus omaksua tuo, ei ehkä joka kuukaudelle, mutta jollekin. Kesällä voisin vaikka pitää "luen pelkästään omasta kirjahyllystä" -kuukauden. :D

   Poista
  2. Niin ja hyvää uutta vuotta sinullekin kaimaseni!

   Poista
 2. Kiinnostavat listaukset, saan niistä vinkkejä. Kiitos!

  Oikein hyvää uutta lukuvuotta, Peikkoneito! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Listauksia on kiva tehdä, mutta vielä hauskempaa on lukea muiden tekemiä, vinkkejä saa paljon. Hyvää uutta vuotta myös sinulle! ;)

   Poista
 3. Hauskasti olet sinäkin koonnut menneen vuoden. Ja hyvältä se näyttääkin! Hyvää alkanutta vuotta myöskin! :)

  VastaaPoista
 4. Kiva vuosi takana Sinullakin! Hassua, miten mieltymykset voivat olla vastakkaisia paikoin, paikoin taas osuvat ihan yksiin. Minä jätin Huoneen kesken vastenmielisenä lukukokemuksena. Kani nimeltä jumala oli hieno kirja, mutta kansi ja nimi eivät :) Revolutionary Roadista ja Katoamispisteestä pidin aikoinaan kummastakin! Mukavaa, että myös Vanhatalon Korvaamaton nousi kärkijoukkoihisi. Sille kirjalle toivoisin lisää lukijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja mukavaa kirjavuotta 2013!

   Poista
  2. Mieltymykset tosiaan voivat erota välillä yllättävänkin paljon, ja myös hauskoissa kohdissa. Onneksi kirjamakuja on yhtä paljon kuin lukijoitakin. :D Korvaamaton ansaitsisi minustakin enemmän lukijoita ja blogisavuja.

   Kiitos ja mukavaa kirjavuotta sinullekin! :)

   Poista
 5. Peikkoneito, Huonetta ei ole vielä kukaan nostanut mun lisäksi (ja tietääkseni :) esiin. Kiitos sulle <3 Luin teoksen alkuvuodesta ja jo silloin tiesin sen pääsevän listoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin se oli vuoden ensimmäinen kirja, jonka luin ja tiesin jo silloin, että sen kokemus ei hälvene vuoden mittaan. Kiva kun sinäkin nostit sen, harva tuntuu siitä pitäneen, tai edes lukeneen loppuun. (ymmärrän kyllä silti mikä siinä saattoi tökkiä)

   Poista
 6. Mieleenpainuvimmat lukukokemukset - olet saanut tuohon listattua niin hienot kirjat, että ei voi muuta kuin olla niin samaa mieltä!

  Hyvää uutta lukuvuotta 2013!

  VastaaPoista
 7. Pisti heti silmään, että Kani nimeltä jumala ylsi kolmeen kategoriaan viidestä. Jee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kani olikin yksi tämän vuoden kultakimpaleista. ;)

   Poista
 8. En ole tuota Torey Haydenin kirjaa lukenut, mutta muistan hämärästi että innostuin siitä ihan vain sen takia, mitä siitä on kirjoitettu. Eli että ei ollut ihan onnistunutta fiktiota. Itse olen siis lukenut useita Haydenin (tosipohjaisia) kirjoja, mutta jossain vaiheessa niistö meni maku. Liikaa toistoa ja samankaltaisuutta. Jos tuo Viattomat löytyy halvalla jostain, niin voisin melkein ihan uteliaisuudesta sen lukea :D

  Kauniisti listatut kirjat ja tuli tuosta taas mieleeni, että tuon Emma Donoghuen kirjan voisi vihdoin lukea, kun sen tuonne hyllyyn asti olen saanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luin yhdessä vaiheessa melkein kaikki Haydenin kirjat ja kyllä ne alkavat pidemmän päälle toistaa itseään pahasti. Viattomat oli yritys kirjoittaa boksin ulkopuolelta, mutta valitettavasti epäonnistunut yritys. :D

   Poista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta