lauantai 31. joulukuuta 2011

KIRJAVUOSI 2011

Kirjavuosi 2011 oli mielenkiintoinen. Se oli samalla ensimmäinen blogivuoteni ja blogaus toi aivan uudentyylisiä tuttavuuksia lukulistalleni. Monet loistavat kirjat olisivat menneet ohi silmien ja korvien, ellen olisi törmännyt arvosteluihin niistä. Yritin myös kerryttää klassikkolukemistoani ja pysyä perässä kirjallisessa keskustelussa. Vuosi on antoisa, toivottavasti vuosi 2012 tarjoaa yhtä paljon.

Kirjallisista tapahtumista merkittävin oli ihanan lukupiirimme syntyminen. Tyttöjen kanssa on riittänyt keskustelua niin kirjoista kuin kirjojen vierestäkin. Osallistuin myös blogitapaamiseen kesällä Suomenlinnassa, jossa oli huippua saada blogeille kasvot. Myös Turun kirjamessut tuli katsastettua ja aimo annos kirjoja kotiutettua.

Kirjahyllyni natisee liitoksistaan, ja sainkin joululahjaksi kirjojen sijaan jotain paljon tarpeellisempaa; lisäosan kirjahyllyyni. Silti yritän ensi vuonna vältellä kirjojen ostoa, että saisi nykyisiäkin luettua.

Tilastoita
Yhteensä luin tänä vuonna 86 kirjaa. Niistä käännettyä kaunokirjallisuutta oli 67 ja kotimaista 19. Näiden lisäksi reilut kymmenen kirjaa jäi syystä tai toisesta kesken ja muutamaa hömppää en edes blogissa maininnut. Kirjoista kymmen oli englanninkielisiä ja loput olivat kotoisasti suomea.

Tässä tulevat tänä vuonna lukemieni kirjojen parhaita (ja pahimpia) paloja ja yksityiskohtia.

Mieleenpainuvimmat lukukokemukset
Huomasin aiempaa vuotta miettiessäni, etteivät antamani arvosanat aina vastanneet myöhempää mielikuvaani. Muutamassa kuukaudessakin lukukokemuksen muisto nousee tai laskee arvossaan.Nämä viisi ovat kuitenkin säilyttäneet arvonsa ja jos mahdollista, nousseet entistä ylemmäs.


Nadeem Aslam: Elävältä haudatut
Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
Geert Kimpen: Kabbalisti
Marja-Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle


Houkuttelevimmat kannet
Näihin kirjoihin tarttuisin empimättä, vaikken tietäisi sisällöstä yhtään mitään. Tarttuisin vaikka olisinkin kuullut huonoa palautetta, en vain voisi vastustaa.









Nadeem Aslam: Elävältä haudatut
Marianne Backlen: Tulilinnun tanssi
Emmi Puikkonen: Turkulainen näytelmä


Vetoavimmat nimet
Nämä ovat nimiä, jotka jäävät elämään lukemisen jälkeenkin. Ne ovat nasevia ja rytmikkäitä, mutta niissä on iskevyyttä. Ne houkuttelevat sukeltamaan pintansa alle itse kirjaan.








Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat
Marja-Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle
Ruben Callego: Valkoista mustalla
Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia


Pahimmat pettymykset
Nämä kirjat houkuttelivat maineensa, aiheensa, kantensa tai nimensä perusteella ja antoivat odottaa kiintoisaa lukukokemusta, mutta sain niistä kuitenkin aika vähän.










Rosa Liksom: Hytti nro 6
Marianne Backlen: Tulilinnun tanssi
Nerea Riesco: Ars Magica
Ian McEwan: Ikuinen rakkaus
Monica Fagerholm: Amerikkalainen tyttö


Positiivisimmat yllättäjät
Nämä ovat niitä joilta en odottanut paljon, mutta jotka onnistuivat lyömään minut ällikällä. Niitä joiden odotin olevan hankalia, tylsiä tai joista en odottanut yhtään mitään. Niitä joista olin kuullut ristiriitaista palautetta tai niitä, joista en ylipäätään ollut koskaan kuullut yhtään mitään.
Riikka Pulkkinen: Raja 
Umberto Eco: Ruusun nimi
José Saramago: Kertomus sokeudesta
Mara Lee: Ladies

15 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun laitot kirjankansia mukaan juttuun:) Sinulle mieleenpainuvista kirjoista olen lukenut ainoastaan Purppuranpunaisen hibiskuksen, mutta vaikka se olikin mielenkiintoinen, se ei ihan edusta sellaista kirjallisuutta, joka uppoaa minuun voimakkaimmin.

    Tyttö joka muuttui lasiksi -kirjan kansi puhutteli minuakin. Silti en ole vielä saanut luetuksi kyseistä kirjaa.

    Minäkin petyin Ars Magicaan, mutta Amerikkalainen tyttö taas on jo aikoja sitten päässyt yhdeksi rakkaimmista lukukokemuksista.

    Minäkin aikoinaan luulin, että Jose Saramago kirjoittaisi jotenkin vaikeaselkoisesti (sitä se nobeslisti-leiman saaminen varmaan teettää?), mutta Kertomus sokeudesta olikin mielettömän hyvä! Suosittelen sinulle hänen Jeesuksen elämänvaiheista kertovaa kirjaa, jossa Saramago pistelee hieman omiaan tunnettuun tarinaan.

    Lukuisia hetkiä sinulle myös vuonna 2012!

    VastaaPoista
  2. Ei Amerikkalainen tyttö voinut olla noin pettymys, se oli mieleenpainuva ja hyvä!:D

    VastaaPoista
  3. Sonja: Minkä niminen Saramagon kirja kertoo Jeesuksen elämänvaiheista? Sellainen on mennyt minulta ohi, mutta kiinnostaa erittäin paljon.
    Kiitos ja lukuisia hetkiä sinullekin. :)

    Sanna: eikun se oli aivan liian hankala! Minä olin se tämän kirjan suurin vastarannankiiski. :D

    VastaaPoista
  4. Minäkin ihastelen sitä, että nostit esille kirjojen kansia. Itsekin laitoin oman vuosikatsaukseni loppuun linkin Iida Rauman kirjaan. Sen kansi on hienoin kotimainen kansi. Myös Ali Shawn kirjan kansi ihastutti minua(kin).

    Sinun mieleenpainuvimmista lukukokemuksistasi aion tutustua Adichien Purppuranpunaiseen hibiskukseen. Adichien Puolikas keltaista aurinkoa oli niin huikea, että Hibiskuskin pitää jossain vaiheessa lukea. <3

    VastaaPoista
  5. Minä luin Ali Shawn kirjan pitkälti kansikuvan vuoksi - mutta petyin kyllä karvaasti. Amerikkalaista tyttöä en muistaakseni saanut luettua loppuun asti, vaikka muinoin sinnikkäästi kyllä yritin.

    Mieleenpainuvimmista olen lukenut vain Kirjeitä kiven alle, mutta Purppuranpunainen hibiskus kiinnostaa kovasti.

    Hauskaa uutta vuotta! :)

    VastaaPoista
  6. Katja: Kiitos. Minustakin Katoamisten kirjan kansi on hienoin kotimainen kansi pitkiin aikoihin. Minulla on Adichien kirjojen kanssa toisin päin; pidin niin paljon Purppuranpunaisesta hibiskuksesta, että Puolikkaan keltaista aurinkoa on pakko myös olla hyvä. Sen yritän saada luettua ensi vuonna. :)

    Maija: minullakin olisi jäänyt Amerikkalainen tyttö kesken jos se ei olisi ollut lukupiirikirjamme. Hauskaa uutta vuotta sinullekin. :)

    VastaaPoista
  7. Olipas kaunis uuden vuoden postaus, tämän luki oikein mielellään!!!

    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  8. Oho, täsmälleen sama kirjamäärä kuin täällä! :) Eri kirjoja kylläkin, mutta Raja oli positiivinen yllätys minullekin.

    VastaaPoista
  9. Olen lukenut parhaimmalta listaltasi "Elävältä haudatut" ja "Kabbalistit"
    Molemmat olivat mieleeni, etenkin Kabbalistit..

    Kivasti listasit eri asioiden perusteella kirjoja.
    Minulle aina kansi merkitsee paljon!

    ihanaa Uutta Vuotta!!

    VastaaPoista
  10. Purppuranpunainen hibiskus jäi vahvasti myös minun mieleeni - oikeastaan myös Kirjeitä kiven alle, vaikken siitä pitänyt yhtä paljon.

    Enkä ole lainkaan yllättynyt, että Ladies yllätti sinut positiivisesti. :)

    Hyvää alkanutta vuotta 2012!

    VastaaPoista
  11. Kiva kooste! Minä en ole vielä ehtinyt miettiä lukuvuoden yhteenvetoa, mutta tästä saa inspiraatiota...

    Olen lukenut mainitsemistasi kirjoista vain Rajan. Pidin, vaikka vähän ärsyttikin. Ja monta muuta noista kirjoista haluaisin lukea!

    VastaaPoista
  12. Ihana kooste! Kannet kuvina tuovat tähän niin paljon enemmän.

    Monet lukemasi ovat minulle vieraita, joten pitää ehkä pistää muutama nimi korvan taakse!

    Hyvää alkanutta vuotta 2012!

    VastaaPoista
  13. Kannet todellakin pakottavat tarttumaan usein niihin mistä ei tiedä yhtään mitään. Toisaalta voisi herätä kysymys, onko kustantaja halunnut tietoisesti houkuttaa ostajia tietynlaisella kannella, jos sisältö/kirjailija/muu seikka saattaisi olla myynnin kannalta ei-niin-menestyksellinen... Kansitaide on seikka johon ei tule kiinnitettyä huomiota ehkä niin paljon kuin se ansaitsisi.... :)

    VastaaPoista
  14. Ei voi muuta sanoa, kuin että listauksesi on loistava ja hipoo täydellisyyttä! Eri luokittelut, linkit ja kansikuvat nostavat listauksen ihan omalle tasolleen :)

    VastaaPoista
  15. Kiitos teille kaikille. Kehut lämmittävät mieltä, varsinkin kun aika monta tovia sain tahia ennen kuin noi kansikuvat sain tuohon siististi asettumaan. ;)

    Hyvää ja lukuisaa uuttavuotta!

    VastaaPoista

peikkoneito kiittää kommenteista - jokaisesta